Συνεργαζόμενος Ερευνητής

Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια

Κόντος

Φωτογραφία Τάκη Κόντου
Εκπαίδευση

Ο Τάκης Κόντος έλαβε το Μάστερ και το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φυσική Στερεάς Κατάστασης από το Πανεπιστήμιο Orsay της Γαλίας, το 1998 και το 2002, αντίστοιχα.

Career

Η έρευνα του Τάκη Κόντου βασίζεται κυρίως στην υλοποίηση υβριδικών κβαντικών κυκλωμάτων, με στόχο την αποκάλυψη νέων καταστάσεων της ύλης ή την εκμετάλλευση των κβαντομηχανικών ιδιοτήτων των κυκλωμάτων. Κατά τη διάρκεια της διατριβής του στο Orsay, στη Γαλλία, μελέτησε την αλληλεπίδραση της υπεραγωγιμότητας και του σιδηρομαγνητισμού σε πολυστρωματικούς υπεραγωγούς και σε σιδηρομαγνητικά κράματα, μαζί με τους Marco Aprili και Jérôme Lesueur. Μετακινήθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Basel στην Ελβετία, στην ομάδα του καθηγητή Christian Schönenberger, όπου μελέτησε τη μεταφορά σπιν σε νανοσωλήνες άνθρακα. Από το 2005, είναι μόνιμος ερευνητής του CNRS στο LPENS, Ecole Normale Supérieure, από το 2013, ως διευθυντής έρευνας. Σε συνεργασία με την Audrey Cottet για τις θεωρητικές πτυχές, η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στην υλοποίηση μιας αρχιτεκτονικής κβαντικής ηλεκτροδυναμικής κυκλώματος με νανοσωλήνες άνθρακα, για την οποία του απονεμήθηκε ERC CoG το 2013 (έργο «CirQys»). Θα μπορούσε να ρίξει νέο φως σε θεμελιώδεις πτυχές της συμπυκνωμένης ύλης, όπως το φαινόμενο Kondo. Θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει μια συνθετική διεπαφή σπιν-φωτονίων για μεμονωμένα σπιν παγιδευμένα σε νανοσωλήνες άνθρακα. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να διαφωτίσει θεμελιώδεις πτυχές της συμπυκνωμένης ύλης, όπως το φαινόμενο Kondo, ή να να αναπτύξει μια συνθετική διεπαφή σπιν-φωτονίου για μεμονωμένα σπιν παγιδευμένα σε νανοσωλήνες άνθρακα. Η τελευταία εργασία αποτελεί τη βάση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η «κβαντική» νεοφυής επιχείρηση C12 Quantum electronics, την οποία συνίδρυσε το 2020. Πιο πρόσφατα, επικεντρώνεται στη χρήση τεχνικών κβαντικής ανίχνευσης με κυκλώματα για την ανίχνευση υποθετικών μορφ΄ών σκοτεινής ύλης, όπως τα αξιόνια, ή για τη μέτρηση ραδιοαστρονομικών σημάτων, όπως η γραμμή υδρογόνου των 21 cm. Για το έργο της κβαντικής ανίχνευσης της σκοτεινής ύλης, του έχει απονεμηθεί ERC SyG το 2023 (έργο «Dark Quantum»). Έγινε Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής το 2025.

Interests

Κβαντικά κυκλώματα με υπεραγωγούς ή/και νανοσωλήνες άνθρακα, φυσική συμπυκνωμένης ύλης, κβαντική ανίχνευση της σκοτεινής ύλης των αξιονίωνκαι των ραδιοαστρονομικών σημάτων.

Email
Affiliation
Name
Τάκης
University/Institute
École Normale Supérieure & École Supérieure de Physique et Chimie Industrielle, Παρίσι (Γαλλία)
Past Member
Off
Director
Off
Female
Off
Educational Title TR

Χαρίση

MariaCharisi
Εκπαίδευση

H Μαρία Χαρίση απέκτησε το πτυχίο της στη Φυσική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2011. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Αστρονομία το 2017 στο Columbia University in the City of New York (ΗΠΑ) υπό την επίβλεψη του Zoltan Haiman.

Career

Από το 2017 έως το 2020 εργάστηκε ως NANOGrav Fellow στο γκρουπ θεωρητικής αστροφυσικής και σχετικότητας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (ΗΠΑ). Απο το 2020-2023 εργαστηκε ως VIDA Fellow στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt (ΗΠΑ) και από το 2024 είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής & Αστρονομίας στο Washington State University (ΗΠΑ). Είναι μέλος των διεθνών ομάδων συνεργασίας NANOGrav, IPTA, LISA, και LSST AGN SC. Το 2023 της απονεμήθηκε ένα ERC Starting Grant με τίτλο "MMMonsters: The first multi-messenger detection of a supermassive black hole binary" και έγινε συνεργάτης ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ. Το 2024 έλαβε το «Βραβείο L'Oreal-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη».

Interests

Δίπλα συστήματα υπερμαζικών μελανών οπών, αστροφυσική πολλαπλών αγγελιοφόρων, αστροφυσική χρονικού πεδίου και βαρυτικών κυμάτων, συστοιχίες χρονομέτρησης πάλσαρ, δεδομένα μεγάλου όγκου και μηχανική μάθηση.

Email
Department
Dept. of Physics and Astronomy
Affiliation
Name
Μαρία
University/Institute
Washington State University (ΗΠΑ)
Past Member
Off
Director
Off
Female
On

Gilmore

Gilmore
Εκπαίδευση

Ο Gerard (Gerry) Gilmore ολοκλήρωσε το MA, Sc.D. στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (HB) και το διδακτορικό του στην αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Canterbury της Νέας Ζηλανδίας.

Career

Εργάστηκε για την περίοδο 1979-1984 στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Εδιμβούργου πριν μετακινηθεί  στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cambridge, όπου σήμερα έχει τον τίτλο του  Professor of Experimental Philosophy, FRS. Έχει διατελέσει για 20 και πλέον έτη επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος Opticon, για την Οπτική και Υπέρυθρη Αστρονομία και πιο πρόσφατα του Opticon-Radionet-Pilot. Είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος (PI) του Ηνωμένου Βασιλείου για την κοινοπραξίας επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων Gaia, και  συνυπεύθυνος (Co-PI) της δημόσιας φασματοσκοπικής έρευνας Gaia-ESO. Για την έρευνά του του απονεμήθηκε επίσης και ERC Advanced Grant. Ο καθηγητής Gilmore έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και αναγνωρίσεις για τη συμβολή του στην αστροφυσική, μεταξύ των οποίων: Fellow of the Royal Society (2013), Fellow of Academia Europaea και Institute of Physics, Honorary Fellow of Royal Astronomical Society NZ (2016), αποδέκτης του μεταλλίου Chalonge (2013) και του μεταλλίου De Vega (2015).

Το 2023 εξελέγη ισόβιο Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Αστροφυσικής - ΙΤΕ.

Interests

Τα κύρια ενδιαφέροντα του καθηγητή Gilmore σχετίζονται με την κοσμολογία κοντινού πεδίου. Πρόκειται για τη χρήση μελετών ακριβείας της κινηματικής, της δυναμικής, των αστρικών πληθυσμών, των χημικών αφθονιών, για τα παλαιότερα συστήματα του κοντινού σύμπαντος για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις θεμελιώδεις ιδιότητες του σχηματισμού δομών και τη φύση της σκοτεινής ύλης στο πρώιμο σύμπαν. Έχει εμπλακεί στενά στο σχεδιασμό και την επιστημονική αξιοποίηση του διαστημικού τηλεσκοπίου GAIA της ESA, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2013. Επιπλέον, ως συνυπεύθυνος του GAIA-ESO Survey, μιας δημόσιας φασματοσκοπικής έρευνας 400+ νυχτών του ESO-VLT - της μεγαλύτερης αστρικής φασματοσκοπικής έρευνας υψηλής ποιότητας με μεγάλα τηλεσκόπια - ηγείται της προσπάθειας της συμπληρωματικής επιστημονικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του τηλεσκοπίου GAIA.

Email
Department
Institute of Astronomy
Affiliation
Name
Gerard (Επίτιμο Μέλος ΙΑ)
University/Institute
Πανεπιστήμιο του Cambridge (ΗΒ)
Past Member
Off
Director
Off
Female
Off

Starck

Starck
Εκπαίδευση

Ο Δρ Jean-Luc Starck σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Αστεροσκοπείο της Νίκαιας (1992) και Habilitation από το Πανεπιστήμιο Paris XI.

Career

Μετά από ένα σύντομο διάστημα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ESO, το 1993 εντάχθηκε στο CEA-Saclay στα προάστια του Παρισιού στη Γαλλία ως ερευνητής. Επισκέπτεται συχνά διάφορα ιδρύματα, όπως το ESO, το UCLA, το Stanford, το Flatiron Institute και το ΙΤΕ. Το 2010 ίδρυσε και από τότε ηγείται του "Εργαστηρίου CosmoStat" στο CEA, μιας διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας, η οποία αριθμεί σήμερα 16 ερευνητές. Η ομάδα του διεξάγει έρευνα αιχμής στη διεπαφή μεταξύ αστροφυσικής, κοσμολογίας και στατιστικής, με έντονο ενδιαφέρον για εφαρμογές σε διαστημικές αποστολές, καθώς και για την ανάπτυξη στενών συνεργασιών μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας. Έχει λάβει το βραβείο EADS της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών το 2011, καθώς και το βραβείο Gruber στην Κοσμολογία το 2018 (ως μέλος της ομάδας Planck της ESA) και το μετάλλιο Tycho Brahe της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας το 2022. Είναι επίσης μέλος της Academia Europae (από το 2021). Τα τελευταία 10 χρόνια, του έχει απονεμηθεί ως Co-I ή PI ~11MEuros σε ανταγωνιστική ερευνητική χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου ενός Advanced ERC. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 εργασίες σε περιοδικά με κριτές στην αστροφυσική, την κοσμολογία, την επεξεργασία σήματος και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, οι οποίες έχουν λάβει περισσότερες από 98.000 αναφορές (πηγή Google Scholar), ενώ είναι επίσης συγγραφέας τριών βιβλίων.

Το 2022 του απονεμήθηκε το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ERA Chair σε "Αστροπληροφορική", το οποίο υλοποιείται στο Ινστιτούτο Πληροφορικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής,  και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΤΕ του απένειμε τον τίτλο του "Επίτιμου Μέλους του ΙΤΕ".

Interests

Ο Δρ. Jean-Luc Starck είναι πρωτοπόρος στον τομέα της αστροστατιστικής: Τα σύγχρονα τηλεσκόπια, στο έδαφος και στο διάστημα παράγουν μεγάλο όγκο δεδομένων και απαιτούν προηγμένες τεχνικές ανάλυσης για την επίτευξη των επιστημονικών τους στόχων. Έτσι, οι αστροφυσικοί βασίζονται όλο και περισσότερο στους στατιστικολόγους για την ανάπτυξη εξελιγμένων και μαθηματικά ισχυρών μεθόδων ανάλυσης και ερμηνείας των δεδομένων τους. Αυτή την περίοδο ο Δρ. Starck ενδιαφέρεται κυρίως για διάφορες πτυχές της κοσμολογίας και συμμετέχει έντονα στη διαστημική αποστολή Euclid της ESA, η οποία εκτοξεύθηκε στις 1 Ιουλίου 2023.

Email
Department
IRFU/DAp-AIM
Affiliation
Name
Jean-Luc (Επίτιμο Μέλος ΙΤΕ)
University/Institute
CEA-Saclay (Γαλλία)
Past Member
Off
Director
Off
Female
Off
Educational Title TR

Χατζόπουλος

chatzopoulos
Εκπαίδευση

Ο Μάνος Χατζόπουλος απέκτησε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2007. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. στην Αστρονομία το 2013 στο University of Texas at Austin (ΗΠΑ) υπό την επίβλεψη του J. Craig Wheeler.

Career

Από το 2013 έως το 2016 εργάστηκε ως Enrico Fermi Postdoctoral Research Fellow στο Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου (ΗΠΑ) και στο Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης FLASH. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Τμήμα Φυσικής & Αστρονομίας Louisiana State University το 2016 ως Επίκουρος Καθηγητής το 2016 και προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή το 2022. Από το 2021 είναι συνεργάτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ.

Interests

Αριθμητική μοντελοποίηση υπερκαινοφανών αστέρων και φωτεινών παροδικών πηγών. Υπερφωτεινοί υπερκαινοφανείς αστέρες και η αλληλεπίδρασή τους με την ύλη που τους περιβάλει. Εξέλιξη αστέρων μεγάλης μάζας. Αλληλεπιδράσεις διπλών άστρων. Προσομοιώσεις Μοντε Κάρλο και διάδοση ακτινοβολίας.  

Email
Department
Dept. Physics & Astronomy
Affiliation
Name
Μάνος
University/Institute
Louisiana State University (ΗΠΑ)
Past Member
Off
Director
Off
Female
Off

Readhead

Readhead
Εκπαίδευση

Ο Anthony C. Readhead απέκτησε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand (Νότια Αφρική) το 1968 και το διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1972. Η διατριβή του είχε τίτλο «The angular structure of radio sources» και πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Antony Hewish.

Career

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο California Institute of Technology (ΗΠΑ) ως μεταδιδακτορικός υπότροφος (1974-75) και συνέχισε ως Senior Research Fellow (1976-79) και  Research Associate, 1979-81. Εκλέχθηκε καθηγητής ραδιοαστρονομίας το 1981 και καθηγητής αστρονομίας από το 1990 έως το 2000. Είχε την έδρα Rawn Professor, 2000-13 και στη συνέχεια Robinson Professor, 2013-15. Από το 2015 είναι Robinson Professor, Emeritus. Ο καθηγητής Readhead προσέφερε σε διάφορες διοικητικές θέσεις όπως Director of the Owens Valley Radio Observatory, 1981-86, 2007-18,  Executive Officer for Astronomy, 1990-92, 2012-13; Director of Chajnantor Observatory, 2006-2011. Διετέλεσε Jet Propulsion Laboratory Senior Research Scientist, 2006-15.

Εκλέχθηκε ως το πρώτο "Επίτιμο Μέλος" του Ινστιτούτου Αστροφυσικής το 2021.

Interests

The main areas of interest of Prof. Readhead are observational cosmology, especially the cosmic microwave background radiation, and active galaxies, with special emphasis on the central engines that drive them and the formation of relativistic jets. In carrying out research in both these areas he is particularly interested in developing state-of-the-art instrumentation.

Over the last ten years he led the Cosmic Background Imager (CBI) project in Chile, and this has now been superseded by the QU Imaging ExperimenT (QUIET) project at the same site. In Phase I, his group demonstrated the feasibility of using Monolithic Millimeterwave Integrated Circuits (MMICs) for making very sensitive observations of the cosmic microwave background, and is  now embarking on QUIET Phase II, with which they hope to detect the large-scale B-mode polarization radiation caused by gravitational waves interacting with the CMB. The detection of this signal would prove that the universe did go through an inflationary phase, reveal the energy scale of inflation, possibly pushing the clock back to 10-35 s after the Big Bang. Our new radio laboratory in Cahill is working closely with JPL and Northrop Grumman Corporation to improve the sensitivity of the MMIC amplifiers.

The other side of his research involves the engines that drive the activity in active galaxies. Hi group, in collaboration with several others, developed the Very Long Baseline Interferometry (VLBI) imaging techniques that are in wide use today, and is using VLBI to study a carefully selected sample of blazars that are also being observed with Fermi-GST, and in addition we are observing the TeV sources being monitored by VERITAS. A program of 15 GHz monitoring of the light curves of ~1200 blazars on the Owens Valley Radio Observatory (OVRO) 40m Telescope twice a week is the most comprehensive variability study of active galaxies thus far and is providing key information on these objects.

Email
Department
Τμήμα Αστρονομίας
Office
201 κτίριο Φυσικής
Affiliation
Name
Anthony (Επίτιμο Μέλος IA)
University/Institute
California Institute of Technology (ΗΠΑ)
Past Member
Off
Director
Off
Female
Off

Ramaprakash

ram phot
Εκπαίδευση

Ο Anamparambu Ramaprakash (Ram) απέκτησε πτυχίο στην Ηλεκτρονική από το Πανεπιστήμιο της Kerala, Ινδία, ενώ συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Pune, Ινδία, με την απόκτηση Μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης και Διδακτορικού διπλώματος στην Φυσική τα έτη 1996 και 1998 αντίστοιχα.

Career

Τα έτη 1997-1998 βρίσκεται στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), ΗΠΑ ως επισκέπτης ερευνητής όπου εκπονεί μέρος της διδακτορικής του διατριβής. Τα έτη 1998 έως 2000 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 2000 λαμβάνει μόνιμη θέση στο Διεθνές Πανεπιστημιακό Κέντρο για Αστρονομία και Αστροφυσική (Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics, IUCAA) στην Pune της Ινδίας. Από το 2010 αναλαμβάνει θέση Καθηγητή (Scientist G) στο IUCAA. Διατηρεί συνεργασίες ως καθηγητής με πολλά πανεπιστήμια της Ινδίας καθώς και με το Caltech (από το 2015). Από το 2019 μετέχει στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ ως συνεργάτης ερευνητής. Ο A. Ramaprakash έχει επιβλέψει ή συνεπιβλέψει περισσότερους από 20 διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Interests

Ο Καθηγητής Ramaprakash είναι ειδικός στην κατασκευή αστρονομικών επιστημονικών οργάνων. Ήταν συν-επικεφαλής στα έργα Robopol και Robopol-AO ενώ στον υπό κατασκευή Ανιχνευτή Γραμμικής Πόλωσης Ευρέως Πεδίου στο Οπτικό (Wide Area Linear Optical Polarimeter, WALOP) είναι μέλος της διευθύνουσας ομάδας του έργου. Είναι κύριος υπεύθυνος του οργάνου DOTIFS - Devasthal Optical Telescope Integral Field Spectrograph (Φασματογράφος Πολλαπλής Χωρικής Κατανομής του Devasthal Οπτικού Τηλεσκοπίου) του IUCAA και Αναπληρωτής Διευθυντής για τη συμμετοχή της Ινδίας στο έργο του Τηλεσκοπίου Διαμέτρου 30 μέτρων (Thirty Meter Telescope Project).

Email
Affiliation
Name
Anamparambu
University/Institute
IUCAA, Pune (Ινδία)
Past Member
Off
Educational Title
Καθηγητής
Director
Off
Female
Off
Educational Title TR

Kalas

kalas photo
Εκπαίδευση

O Paul Kalas σπούδασε Αστρονομία και Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Ann Arbor. Απέκτησε Διδακτορικό δίπλωμα στην Αστρονομία το 1996 από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης υπό την επίβλεψη του αστρονόμου David Jewitt.

Career

Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck στη Χαϊδελβέργη, Γερμανία, στο Space Telescope Science Institute και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley στις ΗΠΑ. Το 2006 προήχθει σε Καθηγητή της Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley. Από το 2019 είναι συνεργάτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ.

Interests

Μελέτη εξωπλανητών και δίσκων σκόνης γύρω από αστέρια με απευθείας απεικόνισή τους, ανίχνευση δακτυλίων και δορυφόρων σε εξωπλανητικά συστήματα, δυναμική αστεριών και πλανητών, ηθική δεοντολογία για την αστρονομία, μελέτη της φύσης του χώρου και του χρόνου.

Email
Department
Τμήμα Αστρονομίας
Affiliation
Name
Paul
University/Institute
Univ. of California, Berkeley (ΗΠΑ)
Past Member
Off
Educational Title
Καθηγητής
Director
Off
Female
Off
Educational Title TR