ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κυρίως στην Κρήτη και στην Αθήνα, ενώ τα μέλη του προσφέρουν συχνά το χρόνο τους και συμμετέχουν με ομιλίες και παρουσιάσεις παντού στη Ελλάδα. Αυτές διαφημίζονται από τον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από στη σελίδα του Ινστιτούτου στο Facebook. Ορισμένες παλαιές εκδηλώσεις παρατίθενται στο τέλος αυτής της σελίδας για ιστορικούς λόγους:

  • Ημέρες Κοινού στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα
    Μια από τις κύριες δραστηριότητες για το ευρύ κοινό που πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από το 1996 και κάθε χρόνο, είναι οι ημέρες κοινού στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα. Κατά τη διάρκεια αυτών το Αστεροσκοπείο είναι ανοικτό, προκειμένου να δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία να εξοικειωθούν με τον υπέροχο νυχτερινό ουρανό, καθώς και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην αστροφυσική και στην διαστημική τεχνολογία. Με τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του αστεροσκοπείου και των τηλεσκοπίων από το προσωπικό μας, το οποίο απαντά  σε γενικές ερωτήσεις σε θέματα αστρονομίας που μπορεί να έχουν. Οι εκδηλώσεις αυτές υποστηρίζονται και από την Αστρονομική Ομάδα των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλη της οποίας συμμετέχουν προσφέροντας δικά τους τηλεσκόπια. Μετά τη δύση του ηλίου και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό με μικρά τηλεσκόπια καθώς και μέσω του τηλεσκοπίου 1,3 μέτρων με τη χρήση προσοφθάλμιου.
    Ορισμένες φωτογραφίες από παλαιότερες ημέρες κοινού είναι διαθέσιμες στο αποθετήριο φωτογραφιών του Ινστιτούτου
    Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες για το τρέχον έτος είναι διαθέσιμες στην ειδική ενότητα της ιστοσελίδας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.

  • Επερχόμενες εκδηλώσεις για το κοινό