ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ

4ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, διοργανώνει το 4ο Διαδικτυακό Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης το οποίο θα λάβει χώρα το Μάρτιο και Απρίλιο 2024. 

Astroschool 2024
Αφίσα 4ου Σχολείου Αστροφυσικής Κρήτης

Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην A' ή Β’ Λυκείου σε όλην την Κρήτη και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις στα πιο σημαντικά θέματα αστροφυσικής, καθώς και στις βασικές αρχές της φυσικής οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

Μέσα από μια σειρά 8 διαλέξεων οι οποίες θα γίνουν διαδικτυακά, μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής θα καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις φυσικής λυκείου που έχουν ήδη οι μαθητές. Το σχολείο αυτό δεν αποσκοπεί απλά στο να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος αστρονομίας στο λύκειο. Στόχος του είναι να προσφέρει ένα κίνητρο στους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της ίδιας της ζωής.

 

Πρόγραμμα Διαλέξεων

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 - Το φως ώς εργαλείο για την κατανόηση του Σύμπαντος
Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 - Γιατί τα αστέρια λάμπουν
Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 - Ο Ήλιος: το αστέρι της ημέρας και ο διαστημικός καιρός
Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 - Μεσοαστρική ύλη και η γέννηση νέων άστρων
Σάββατο 6 Απριλίου 2024 - Εξέλιξη των άστρων: Κόκκινοι Γίγαντες και Λευκοί Νάνοι
Σάββατο 13 Απριλίου 2024 - Γαλαξίες και μεγάλες δομές στο Σύμπαν
Σάββατο 20 Απριλίου 2024 - Το βίαιο Σύμπαν: μελανές οπές, εκρήξεις, κοσμικές ακτίνες
Σάββατο 27 Απριλίου 2024 - Κοσμολογία και εξέλιξη του Σύμπαντος

 

Οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν όλες τις διαλέξεις θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής.

Επιπλέον, όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή εξέταση το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 πάνω στην ύλη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Μετά την εξέταση θα ακολουθήσει αστροπαρατήρηση έξω από το Τμήμα Φυσικής χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια του Ινστιτούτου Αστροφυσικής.

Οι πέντε πρώτοι επιτυχόντες στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα καθώς και βιβλία αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι επιτυχόντες θα έχουν την ευκαιρία, εάν το επιθυμούν, να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να συμμετάσχουν σε παρατηρήσεις μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής. 

Η καταληκτική προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής, οι οποίες γίνονται διαδικτυακά εδώ, είναι η Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. Όσοι μαθητές επιλεγούν θα ενημερωθούν στις  4 Μαρτίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail στη διεύθυνση astroschool@ia.forth.gr.


Ολοκληρώθηκε το 3o Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

Ολοκληρώθηκε και τυπικά με την επίσημη διαδικτυακή τελετή λήξης το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, το 3ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής  του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης από το Μάρτιο έως το Μάιο 2022.

Το σχολείο απευθύνθηκε σε 146 επιλεγμένους μαθητές 48 Λυκείων και από τους 4 νομούς της Κρήτης, εκ των οποίων 36  έλαβαν μέρος στις προαιρετικές γραπτές εξετάσεις. Σε αυτές αρίστευσαν οι:

 1. Γεώργιος Αγγελάκης, μαθητής Β' Λυκείου στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου
 2. Εμμανουήλ Θεργιάκης, μαθητής Β' Λυκείου στο ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας
 3. Μαρία Μουντάκη, μαθήτρια Α' Λυκείου στο ΓΕΛ Κισάμου
 4. Πρόδρομος Αλεξίου, μαθητής Α' Λυκείου στο ΓΕΛ Χανίων  και
 5. Ιωάννης Αθανασάκης, μαθητής της Β' Λυκείου στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Οι πέντε παραπάνω μαθητές έλαβαν ως δώρα τα ακόλουθα βιβλία των  Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

ενώ οι τρεις πρώτοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν για 2 βράδια σε παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα το καλοκαίρι του 2023. 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!


Ολοκληρώθηκε το 2o Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

Ολοκληρώθηκε και τυπικά με την επίσημη διαδικτυακή τελετή λήξης το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, το 2ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής  του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης από το Μάρτιο έως το Μάιο 2022.

Το σχολείο απευθύνθηκε σε 155 επιλεγμένους μαθητές 40 Λυκείων και από τους 4 νομούς της Κρήτης. Συνολικά 83 μαθητές ολοκλήρωσαν το σχολείο και 43 από αυτούς έλαβαν μέρος στις προαιρετικές γραπτές εξετάσεις, στις οποίες αρίστευσαν οι:

 1. Γεώργιος Βετουλάκης, μαθητής της Β' Λυκείου στο 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου
 2. Κωνσταντίνα Ζερβουδάκη μαθήτρια Α' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Θερίσου στα Χανιά,
 3. Αδάμ Καπετανάκης μαθητής Α' Λυκείου στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου
 4. Κωνσταντίνος Σταθόπουλος μαθητής Β' Λυκείου στο ΓΕΛ Περάματος
 5. Σοφία Πετράκη μαθήτρια της Α' Λυκείου στο 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Οι πέντε παραπάνω μαθητές έλαβαν ως δώρα τα ακόλουθα βιβλία των  Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

ενώ οι τρεις πρώτοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν για 2 βράδια σε παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα το καλοκαίρι του 2022. 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!


Ολοκληρώθηκε το 1o Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

Ολοκληρώθηκε και τυπικά με την επίσημη διαδικτυακή τελετή λήξης το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, το 1ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής  του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης από το Μάρτιο έως το Μάιο 2021.

Το σχολείο απευθύνθηκε σε 153 επιλεγμένους μαθητές 48 Λυκείων και από τους 4 νομούς της Κρήτης, από τους 304 που υπέβαλαν αίτηση. Το 25% των μαθητών βρίσκονται στην Α’ τάξη και το 75%  στη Β’ τάξη. Επίσης το 56% των μαθητών ήταν κοπέλες και το 44% αγόρια. Συνολικά 133 μαθητές ολοκλήρωσαν το σχολείο και 54 από αυτούς έλαβαν μέρος στις προαιρετικές γραπτές εξετάσεις, στις οποίες αρίστευσαν οι:

 1. Αλέξανδρος Πεδιαδιτάκης, Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου
 2. Αδάμ Παπαμαστοράκης, 2ο ΓΕΛ Ηρακλείου
 3. Νικόλαος Τσακμάκας, 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου
 4. Αντωνία Χαραλαμπάκη, 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου
 5. Νικολέτα Μαυράκη, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Οι πέντε παραπάνω μαθητές έλαβαν ως δώρα τα ακόλουθα βιβλία των  Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

ενώ οι τρεις πρώτοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν για 2 βράδια σε παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα το καλοκαίρι του 2021. Ένα άρθρο της Κατερίνας Μυλωνά με συνεντεύξεις των μαθητών που αρίστευσαν δημοσιεύτηκε εδώ.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!

 

"Αστεροσκοπείο Σκίνακα"
Λίγο πριν την ανατολή του ήλιου στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα - καλοκαίρι 2019