Επικοινωνία

Image describing the Forth building

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Ινστιτούτο Αστροφυσικής

Διευθυντής: Καθ. Βασίλης Χαρμανδάρης

Τηλ: +30-2810-394200     Email: info [at] ia.forth.gr

Διεύθυνση: 
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Ινστιτούτο Αστροφυσικής 
Ν. Πλαστήρα 100
TK 70013 Βασιλικά Βουτών
Ελλάδα

Οδηγίες Πρόσβασης

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής βρίσκεται 1.4 χλμ. εκτός των κεντρικών εγκαταστάσεων του ΙΤΕ και στεγάζεται στον 2ο όροφο του κτιρίου του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη των Βουτών, 8χλμ νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου.

Υπάρχει τακτική συγκοινωνία από την πόλη ή το αεροδρόμιο προς το Πανεπιστήμιο (λεωφορείο #11 με κατεύθυνση Πανεπιστήμιο/ΠΑΓΝΗ και λεωφορείο #8 με κατεύθυνση ΙΤΕ/FORTH). Λεπτομερής χάρτης και οδηγίες πρόσβασης με αυτοκίνητο είναι διαθέσιμα από τις πληροφορίες για επισκέπτες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής.

Περισσότερες πληροφορίες, που περιλαμβάνουν στοιχεία επικοινωνίας με τα μέλη του Ινστιτούτου καθώς και αναλυτικούς χάρτες πρόσβασης, βρίσκονται στον τηλεφωνικό μας κατάλογο (αρχείο PDF). 

Επιπλέον, μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον ακόλουθο Google χάρτη, ο οποίος έχει σημειωμένες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Πώς να μετακινηθείτε στο Ηράκλειο

Προσεγγιστικά οι αποστάσεις από το κέντρο του Ηρακλείου:

  • 5 km για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου "Νικος Καζαντζάκης"
  • 1.2 km (περίπου 20 λεπτά περπάτημα) μέχρι το λιμάνι
  • 6 km για το Μινωικό Παλάτι της Κνωσσού
  • 8 με 10 km για το ΙΤΕ

Μετακίνηση με Ταξί:

Η χρήση ενός ταξί αποτελεί ένα βολικό και σχετικά οικονομικό μέσο μεταφοράς για το Ηράκλειο. Τα ταξί στο Ηράκλειο έχουν χρώμα ασημί. Μπορείτε να τα βρείτε στους δρόμους της πόλης. Επίσης, πολλά ταξί σας περιμένουν στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, στην πλατεία Ελευθερίας και στην πλατεία Κορνάρου. 

Μετακίνηση με το αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου:

Υπάρχει συχνή δημόσια συγκοινωνία από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης και από το κέντρο της πόλης προς το ΙΤΕ. Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων βρίσκονται δίπλα στις κεντρικές στάσεις των λεωφορείων. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας από τα περίπτερα που βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Η αγορά εισιτηρίου μέσα στο λεωφορείο, αν  και δυνατή σε υψηλότερη τιμή, δεν συνιστάται.

Μετακίνηση από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης

Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης, δηλαδή στην Πλατεία Ελευθερίας (Πλατεία Ελευθερίας),  από το αεροδρόμιο. Λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στις ακόλουθες παραγράφους και στον χάρτη.

Αεροφωτογραφία του αεροδρομίου «Καζαντζάκης» Ηρακλείου (HER) με σημειωμένη την τοποθεσία αφίξεων, καθώς και τη στάση των ταξί και των λεωφορείων.

Με ταξί - κόστος ~15 Ευρώ

Τα ταξί είναι διαθέσιμα στα αριστερά μόλις βγείτε από το κτίριο αφίξεων. Απλώς ακολουθήστε τις πινακίδες.

Με αστικό λεωφορείο - κόστος 1.10 Ευρώ 

Για να φτάσετε στο σταθμό των λεωφορείων πρέπει να βγείτε από το κτίριο αφίξεων πηγαίνετε δεξιά για να φτάσετε στο δρόμο και, στη συνέχεια, στρίψτε αριστερά και περπατήστε ~100 μέτρα στο στενό πεζοδρόμιο για να φτάσετε στη στάση των αστικών λεωφορείων (δείτε την κόκκινη καμπύλη στον παραπάνω χάρτη). Όλα τα λεωφορεία (εκτός από το λεωφορείο #5) κάνουν στάση στην Πλατεία Ελευθερίας. Το εισιτήριο του λεωφορείου μπορεί να αγοραστεί μέσω του αυτοματοποιημένου μηχανήματος όλο το 24ωρο (βλ. φωτογραφία) ή στο εκδοτήριο εισιτηρίων (ανοιχτό έως τις 23:00). Μπορείτε επίσης να αγοράσετε το εισιτήριο στο λεωφορείο από τον οδηγό για 2 ευρώ. Μπορείτε να κατεβάσετε (κάντε δεξί κλικ) την παρακάτω εικόνα για τοπική προβολή υψηλότερης ανάλυσης. Η τρέχουσα τιμή του εισιτηρίου (Αύγουστος 2023) από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης είναι 1,20 Ευρώ (απλή διαδρομή) ή 2,00 Ευρώ εάν αγοραστεί στο λεωφορείο. Η τρέχουσα (Αύγουστος 2023) τιμή του εισιτηρίου του λεωφορείου από το αεροδρόμιο ή από το κέντρο της πόλης προς το ΙΤΕ είναι 1,70 Ευρώ (απλή διαδρομή) ή 2,50 Ευρώ εάν αγοραστεί στο λεωφορείο.

Πώς να φτάσετε στο Ηράκλειο Κρήτης

Αεροπορικώς :

Πολλές είναι οι καθημερινές πτήσεις (~10 αναλόγως με την εποχή) που συνδέουν το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου - "Νίκος Καζαντζάκης" (κωδικός HER) με το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας - "Ελευθέριος Βενιζέλος" (κωδικός ATH).  Υπάρχουν επίσης απευθείας συνδέσεις από το Ηράκλειο προς διάφορα ελληνικά νησιά και διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Η Aegean Airlines, η οποία πλέον λειτουργεί και την Olympic Air,  είναι η κύρια αεροπορική εταιρεία για μεταφορά από και πρoς Αθήνα.

  • Aegean Airlines, Λεωφ. Δημοκρατίας  11, Τηλ. +30 2810344321, 2810344321, 2810344761
  • Sky Express, Αεροδρόμιο Ηρακλείου, Τηλ. +30 2810223500, 2810223500, 2810282828

Από τη θάλασσα:

Υπάρχουν δύο ακτοπλοϊκές γραμμές μεταφορών μεταξύ Αθήνας (λιμάνι αναχώρησης Πειραιάς) και Ηρακλείου:

  • Minoan Lines (Αναχώρηση περίπου στις 21:00, Άφιξη στις 6:00)
  • ANEK Lines (Αναχώρηση περίπου στις 21:00, Άφιξη στις 6:00)

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν και ημερήσια δρομολόγια πλοίων από και προς την Αθήνα (με τυπική ώρα αναχώρησης την 11:00) αλλά δεν είναι διαθέσιμα κάθε ημέρα.