Αξιοσημείωτα
Το Σύμπαν είναι ένα βίαιο μέρος, όπου ακόμη και η ζωή ενός αστεριού μπορεί να κοπεί. Αυτό συμβαίνει όταν βρεθεί σε μια «κακή» γειτονιά, και συγκεκριμένα στη γειτονιά μιας…
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων παρατήρησε για πρώτη φορά στην ίδια εικόνα τόσο τη σκιά μιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του…
Αξιοσημείωτα του 2022
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει σταλεί ποτέ στο διάστημα και είναι έτοιμο να προσφέρει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε πώς…
Οι φλογαστέρες (blazars) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα φωτεινότερα αντικείμενα στον ουρανό. Αποτελούνται από μια υπερμεγέθη…
Τα αστέρια είναι σταθερά συστήματα (χρειάζονται αρκετά εκατομμύρια/δισεκατομμύρια χρόνια για να μεταβληθούν σημαντικά) αλλά όχι στατικά. Πολλά αστέρια (διαφόρων μαζών και διαστάσεων) πάλλονται, με περιόδους από μερικά…
Είναι γνωστό ότι οι αστέρες χαμηλής μάζας ολοκληρώνουν τη ζωή τους δημιουργώντας αστρικά κατάλοιπα γνωστά ως…
Τα υπολείμματα υπερκαινοφανών είναι η τελική πράξη στη ζωή ενός άστρου μεγάλης μάζας, η οποία τελειώνει με μια βίαιη έκρηξη. Αποτελούνται από το αστρικό υλικό που εκτοξεύεται κατά την έκρηξη και το οποίο κινείται με…
H εκπομπή ακτινοβολίας-Χ από γαλαξίες είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη των πληθυσμών των αστρικών υπολειμμάτων όπως τα άστρα νετρονίων και οι μαύρες τρύπες. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι μέλη διπλών…
Αξιοσημείωτα του 2021
Το European Pulsar Timing Array (EPTA) είναι μια επιστημονική κοινοπραξία που συγκεντρώνει ομάδες ευρωπαϊκών…
Οι υπερμεγέθεις μελανές οπές (ΥΜΟ στα αγγλικά Super-massive black holes: SMBHs), δηλαδή μαύρες τρύπες με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φορές τη μάζα του Ήλιου, βρίσκονται συνήθως στο κέντρο των γαλαξιών. Ενώ γενικά οι…
Μια ομάδα αστρονόμων, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Ιωσήφ Παπαδάκη καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενου μέλους ΔΕΠ στο…
Το πολωμένο φως που εκπέμπεται από τη γαλαξιακή διαστρική σκόνη λειτουργεί ως πέπλο που συσκοτίζει τις παρατηρήσεις του πρώιμου Σύμπαντος. Η…
Ένα μαγνητικό πεδίο μεγάλης κλίμακας (έντασης που κυμαίνεται μG μέχρι μερικές εκατοντάδες mG) διαπερνά το διαστρικό μέσο του γαλαξία μας και συμβάλλει σε διάφορες διαδικασίες (π.χ. σχηματισμός αστεριών, διάδοση κοσμικών…
Τα θεωρητικά μοντέλα που επιδιώκουν να εξηγήσουν το φάσμα ανάκλασης σε διπλά συστήματα αστέρων με μια μαύρη τρύπα συνήθως επικαλούνται ως την πρωτογενή πηγή σκληρών ακτίνων Χ ένα σημείο. Αυτή η πηγή φωτίζει τον δίσκο…
Αξιοσημείωτα του 2020
Οι μεγαλύτερες κοσμικές δομές στο Σύμπαν (ομάδες, σμήνη, και υπερσμήνη γαλαξιών) χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως ένα από τα βασικά εργαλεία της παρατηρησιακής κοσμολογίας. Ένας καινούριος τρόπος παρατήρησής τους…
Οι φωτεινοί και υπερφωτεινοί υπέρυθροι γαλαξίες (LIRGs/ULIRGs) αποτελούν ενεργό τομέα έρευνας γαλαξιών από την εποχή της ανακάλυψή τους πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Με την εντυπωσιακή ευαισθησία του στο…
Ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός δεύτερου πλανήτη σε τροχιά γύρω από τον Proxima Centauri, το πλησιέστερο αστέρι στον Ήλιο, ανακοίνωσε πρόσφατα μια διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Ο…
Αξιοσημείωτα του 2019
Έρευνα που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων, η οποία δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature, αποκάλυψε ένα τεράστιο νεφέλωμα γύρω από μια ακραία μορφή συγχωνευμένου γαλαξία (που δημιουργείται από…
Καθώς ένα αστέρι εξελίσσεται, εξαντλώντας το υδρογόνο στον πυρήνα του και γίνεται υπεργίγαντας, το μέγεθός του μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 500 φορές. Εάν το αστέρι βρίσκεται σε ένα διπλό σύστημα, εισέρχεται στη…
Τα Γαλαξιακά διπλά συστήματα αστέρων με μελανή οπή εκπέμπουν έναν συμπαγή, οπτικά παχύ, ήπια σχετικιστικό πίδακα σωματιδίων που εκπέμπουν έντονη ακτινοβολία στα ραδιοφωνικά μήκη κύματος. Αυτό ο πίδακας εμφανίζεται όταν…
Αξιοσημείωτα του 2018
Οι Δρ. Pablo Reig και Δρ. Dmitry Blinov του Ινστιτούτου Αστροφυσικής ανακάλυψαν την πρώτη απόδειξη για την…
Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι ερευνητές Άρης Τρίτσης και Κωνσταντίνος Τάσσης του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα μεσο-αστρικό μοριακό νέφος ονόματι Musca δονείται…
Αξιοσημείωτα του 2017
Ένα μοναδικό σύστημα βαρυτικών φακών ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στο οποίο ένας φακός μάζας 10.000 ηλιακών μαζών μεγεθύνει έναν απόμακρο γαλαξία που περιέχει μια υπερμεγέθη μελανή οπή, κι έναν πίδακα ύλης που εκτοξεύεται από…