Λιοδάκης Ιωάννης

Person default image
Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής
Εντεταλμένος Ερευνητής

Εκπαίδευση :

Ο Ιωάννης Λιοδάκης απέκτησε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 2012 και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Προχωρημένη Φυσική από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική το 2017, επίσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο "Unvealing the physics of the most active of galaxies: connecting blazar theory and observations" και εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Β. Παυλίδου. Το ακαδημαϊκό γενεαλογικό του δένδρο είναι εδώ.

Σταδιοδρομία :

Μετά το διδακτορικό του, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology (KIPAC) ως μεταδιδακτορικός υπότροφος Kavli (2017-2020). Έγινε  μεταδιδακτορικός υπότροφος FINCA και Gruber στο Φινλανδικό Κέντρο Αστρονομίας με το ESO, Πανεπιστήμιο του Τούρκου (2020-2023) και μετέπειτα μεταδιδακτορικός υπότροφος της NASA στο Marshall Space Flight Center (2023-). Το 2023 του απονεμήθηκε το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ERC Starting Grant με τίτλο "BOOTES: Black hOle Optical polarization TimE-domain Survey" και θα ενταχθεί στο IA-FORTH ως μόνιμος εντεταλμένος ερευνητής (Ερευνητής Γ) το 2024.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα :

Υπερμαζικές μαύρες τρύπες, ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες, αστροφυσικοί πίδακες, blazars, φαινόμενα παλιρροικής διαταραχής, πολωσιμετρία πολλαπλών μηκών κύματος