1ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

Sunrise at Skinakas Ημερ/νία Ανακοίνωσης : 

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη του 1ου Σχολείου Αστροφυσικής Κρήτης το οποίο θα διοργανώσει διαδικτυακά σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Παν. Κρήτης και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο 2021. 

Πόστερ 1ου Σχολείου Αστροφυσικής Κρήτης

Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην Α’ ή στη Β’ Λυκείου, σε όλη την Κρήτη, και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις σε βασικά θέματα αστροφυσικής, καθώς και τις αρχές της φυσικής οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

Μέσα από μια σειρά 8 διαλέξεων οι οποίες θα γίνουν διαδικτυακά, μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής θα καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις φυσικής λυκείου που έχουν ήδη αποκτήσει οι μαθητές. 

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης:

«Το σχολείο αυτό δεν αποσκοπεί απλά στο να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος αστρονομίας στο λύκειο.  Κύριος στόχος του είναι να προσφέρει ένα κίνητρο στους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της ίδιας της ζωής. 

Η συνεργασία των μελών του  ΙΑ-ΙΤΕ με τους συναδέλφους του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης, πολλοί από τους οποίους έχουν άμεση επαφή με τους μαθητές, γνωρίζουν το επίπεδο των γνώσεών τους και μπορούν αφενός να τους εξηγήσουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στο σχολείο αστροφυσικής και αφετέρου να βοηθήσουν στο να επιλεγούν αυτοί που θα συμμετάσχουν, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της διοργάνωσης. 


Ευελπιστούμε να καταφέρουμε να κάνουμε το σχολείο έναν θεσμό ο οποίος θα συνεχίζει να προσφέρει στους μαθητές της Κρήτης για πολλά χρόνια στο μέλλον.»

Το λεπτομερές πρόγραμμα των διαλέξεων καθώς και η διαδικασία  υποβολής αιτήσεων συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα 


https://www.ia.forth.gr/el/astroschool

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της Κρήτης που θα επιλεγούν και θα παρακολουθήσουν όλες τις διαλέξεις θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής.

Επιπλέον, όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή διαδικτυακή εξέταση στις 22 Μαΐου 2021 πάνω στην ύλη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. 

Οι πέντε πρώτοι στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα και βιβλία αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι θα έχουν την ευκαιρία να μείνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να συμμετάσχουν ενεργά σε παρατηρήσεις μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής. 

Η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής είναι η Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021.