Χαρμανδάρης Βασίλης

Charmandaris photo
Διευθυντής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής
Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής
Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ
Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής , Πανεπιστήμιο Κρήτης

E-mail : vassilis@ia.forth.gr
Τηλέφωνο : (+30) 2810 39-4216
Γραφείο : 215, κτίριο Φυσικής
Εκπαίδευση :

O Βασίλης Χαρμανδάρης έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1989 και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) στην Αστροφυσική από το Iowa State University (ΗΠΑ) το 1995. Το ακαδημαϊκό γενεαλογικό του δέντρο βρίσκεται εδώ.

Σταδιοδρομία :

Εργάστηκε το 1996-1997 ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Αστροφυσικής του CEΑ/Saclay στη Γαλλία και από το 1997 έως το 1999 ως Marie Curie Fellow στο Αστεροσκοπείο Παρισιού, όπου από το 2001 έως το 2014 είχε θέση συνεργάτη ερευνητή. Το 1999 επέστρεψε στις Η.Π.Α., στο Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell, όπου εργάστηκε για 6 χρόνια με την ερευνητική ομάδα που κατασκεύασε τον υπέρυθρο φασματογράφο (IRS) του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer, το οποίο εκτοξεύθηκε από τη NASA τον Αύγουστο του 2003. Από το 2005 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και πλέον βρίσκεται στη βαθμίδα του Καθηγητή Παρατηρησιακής Αστροφυσικής. Από το 2013 έως το 2018 διατέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από το 2019 είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας καθώς και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Από τον Απρίλιο του 2022 είναι και Adjunct Research Professor στο European University Cyprus.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα :

Παρατηρησιακή Αστροφυσική με ειδίκευση σε εξωγαλαξιακή αστροφυσική και διαστημική αστρονομία στο υπέρυθρο. Μελέτη προβλημάτων που σχετίζονται με μεσοαστρική ύλη σε αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN), και περιοχές έντονου σχηματισμού αστέρων.