Βραβείο "Εύρηκα, Εύρηκα!" 2023

eureka_logo Ημερ/νία Ανακοίνωσης : 

To Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, o Σύλλογος Φυσικών Κρήτης και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, με την ευκαιρία της απονομής του Βραβείου Δημιουργικής Διδασκαλίας “Εύρηκα! Εύρηκα!” για το 2023, σας προσκαλούν σε μια συζήτηση για τη δημιουργική διδασκαλία της Φυσικής, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 19:00, στην Αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. 

Το βραβείο «Εύρηκα, Εύρηκα!» αναγνωρίζει ανήσυχους(-ες) εκπαιδευτικούς που πειραματίζονται με δημιουργικότερες μορφές διδασκαλίας και μάθησης εμπνεόμενοι από το πιο ελκυστικό και ταυτόχρονα το πιο δυναμικό κομμάτι της θεμελιώδους φυσικής σήμερα: Την Αστρονομία. Σκοπός του είναι να ασκήσει μια έστω και μικρή επίδραση στην ποιοτική αναβάθμιση της επιστημονικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Μεταξύ των εξαίρετων υποψηφιοτήτων για το 2023 η επιτροπή του βραβείου επέλεξε να βραβεύσει τη κ. Σέβη Μαλάμου καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» για την πρωτότυπη διδασκαλία της με τίτλο «Το Φεγγάρι κάνει βόλτα ...μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες» η οποία πραγματοποιήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2022-23.

Την βραβευμένο θα προλογίσουν η Βασιλική Παυλίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου και ο Στέφανος Τραχανάς, Διευθυντής του Mathesis και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου.

Το βραβείο συνοδεύεται από δίπλωμα, χρηματικό έπαθλο 2,000 Ευρώ για τον βραβευόμενο καθώς και από δωροεπιταγή 1,000 Ευρώ για το λύκειο όπου εργάζεται και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορά εκπαιδευτικού υλικού αστρονομίας από το «Πλανητάριο Θεσσαλονίκης».

Την απονομή του βραβείου θα ακολουθήσει συζήτηση σε πάνελ με θέμα "Η Φυσική που δεν διδάσκεται και η Αστρονομία στην εκπαίδευση". Στο πάνελ θα συμμετάσχουν η βραβευθείσα για το 2023 κ. Σέβη Μαλάμου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης κ. Παναγιώτης Παντζέκος. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Φυσικός, μέλος της επιτροπής του βραβείου "Εύρηκα, Εύρηκα!" κ. Μιχάλης Ορφανάκης.

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα eurekaprize.gr