Ο Ανδρέας Ζέζας έλαβε το Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1996 και διδακτορικό του δίπλωμα το 2002 από το University of Leicester (Μ. Βρετανία) όπου εργάστηκε σε θέματα σχετικά με την εκπομπή ακτινοβολίας-Χ από γαλαξίες. Το ακαδημαϊκό γενεαλογικό του δένδρο βρίσκεται εδώ.
Σταδιοδρομία :
Από το 2000 έως το 2008 εργαζόταν ως ερευνητής Αστροφυσικός στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics στο Cambridge, ΜΑ, των ΗΠΑ. Εκεί είχε τη ευκαιρία να ασχοληθεί με τα πρώτα δεδομένα από τη νέα γενιά παρατηρητηρίων ακτίνων-Χ της NASA και της ESA (Chandra και XMM-Newton αντίστοιχα). Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ήλθε ως Επίκουρος Καθηγητής τον Σεπτέμβριο του 2008 και προάχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή το 2015 και σε αυτή του Καθηγητή το 2020. Το 2014 διασφάλισε για την έρευνά του το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ERC Consolidator grant με τίτλο "Διπλά αστρικά συστήματα με προσαύξηση μάζας σε κοντινούς γαλαξίες: Παρατηρήσεις και Προσομοιώσεις (A-BINGOS)". Εξελέγη Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής το 2020. Διατελεί Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής από την 1η Σεπτεμβρίου 2023.
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα :
Πηγές ακτίνων-Χ σε άλλους γαλαξίες (αστέρες νετρονίων ή μελανές οπές σε αστρικά συστήματα, καθώς και υπερκαινοφανείς), σχηματισμός αστέρων και δραστηριοποίηση ενεργών γαλαξιακών πυρήνων σε συγκρουόμενους γαλαξίες, και τέλος η κοσμολογική εξέλιξη γαλαξιών και ιδαίτερα η εξέλιξη των μελανών οπών που ευρίσκονται σε αυτούς.