Ρηγοπούλου Δήμητρα

photo dimitra
Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια
Καθηγήτρια , Oxford Univ. UK
Εκπαίδευση :

Η Δήμητρα Ρηγοπούλου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1990. Απέκτησε το MSc της και το PhD της στην Αστρονομίας από το  Queen Mary University of London το 1991 και 1995 αντίστοιχα.

Σταδιοδρομία :

Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο  Max-Planck-Institute for Extraterrestrial Physics (MPE), Garching (1995-1996) και ως  Marie Curie Fellow στο Imperial College (1997). Από το 2003 έως το 2008 ήταν ερευνήτρια στο MPE. Το 2008 έγινε μέλος ΔΕΠ Oxford University (UK) ΄όπου από το 2014 είναι καθηγήτρια αστροφυσικής και Stipendiary Senior Fellow στο Lady Margaret Hall, Oxford. Από το 2019 είναι επίσης Hasselblad Professor στο Chalmers University (Σουηδία). Έγινε αντεπιστέλλουσα ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής τον Οκτώβριο του 2019.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα :

Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι ο σχηματισμός αστέρων και η εξέλιξη γαλαξιών. Έχει διερευνήσει τις φυσικές ιδιότητες της παραγωγής ενέργειας στους πυρήνες φωτεινών υπέρυθρων γαλαξιών. Για την έρευνά της η καθ. Ρηγοπούλου χρησιμοποιεί τόσο την φωτομετρία όσο και τη φασματοσκοπία, μελετώντας φάσματα γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό υπέρυθρο. Ενδιαφέρεται για τα φασματικά χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να μελετήσουμε πώς προχωράει ο σχηματισμός αστέρα, να διερευνήσει την παρουσία ενός AGN και πώς τα δύο φαινόμενα συνυπάρχουν και συχνά αλληλεπιδρούν στον ίδιο γαλαξία.  Για την έρευνά της, χρησιμοποιεί επίγεια τηλεσκόπια  (ALMA, IRAM / NOEMA, VLT, SWIFT) και καθώς και διαστημικά τηλεσκόπια (Spitzer, Herschel και σύντομα JWST).  Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας HARMONI (ένα από τα πρώτα όργανα του E-ELT).