Gilmore Gerard (Επίτιμο Μέλος ΙΑ)

Gilmore
Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής
Ομότιμος Καθηγητής στο Institute of Astronomy , Πανεπιστήμιο του Cambridge (ΗΒ)
Εκπαίδευση :

Ο Gerard (Gerry) Gilmore ολοκλήρωσε το MA, Sc.D. στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (HB) και το διδακτορικό του στην αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Canterbury της Νέας Ζηλανδίας.

Σταδιοδρομία :

Εργάστηκε για την περίοδο 1979-1984 στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Εδιμβούργου πριν μετακινηθεί  στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cambridge, όπου σήμερα έχει τον τίτλο του  Professor of Experimental Philosophy, FRS. Έχει διατελέσει για 20 και πλέον έτη επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος Opticon, για την Οπτική και Υπέρυθρη Αστρονομία και πιο πρόσφατα του Opticon-Radionet-Pilot. Είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος (PI) του Ηνωμένου Βασιλείου για την κοινοπραξίας επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων Gaia, και  συνυπεύθυνος (Co-PI) της δημόσιας φασματοσκοπικής έρευνας Gaia-ESO. Για την έρευνά του του απονεμήθηκε επίσης και ERC Advanced Grant. Ο καθηγητής Gilmore έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και αναγνωρίσεις για τη συμβολή του στην αστροφυσική, μεταξύ των οποίων: Fellow of the Royal Society (2013), Fellow of Academia Europaea και Institute of Physics, Honorary Fellow of Royal Astronomical Society NZ (2016), αποδέκτης του μεταλλίου Chalonge (2013) και του μεταλλίου De Vega (2015).

Το 2023 εξελέγη ισόβιο Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Αστροφυσικής - ΙΤΕ.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα :

Τα κύρια ενδιαφέροντα του καθηγητή Gilmore σχετίζονται με την κοσμολογία κοντινού πεδίου. Πρόκειται για τη χρήση μελετών ακριβείας της κινηματικής, της δυναμικής, των αστρικών πληθυσμών, των χημικών αφθονιών, για τα παλαιότερα συστήματα του κοντινού σύμπαντος για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις θεμελιώδεις ιδιότητες του σχηματισμού δομών και τη φύση της σκοτεινής ύλης στο πρώιμο σύμπαν. Έχει εμπλακεί στενά στο σχεδιασμό και την επιστημονική αξιοποίηση του διαστημικού τηλεσκοπίου GAIA της ESA, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2013. Επιπλέον, ως συνυπεύθυνος του GAIA-ESO Survey, μιας δημόσιας φασματοσκοπικής έρευνας 400+ νυχτών του ESO-VLT - της μεγαλύτερης αστρικής φασματοσκοπικής έρευνας υψηλής ποιότητας με μεγάλα τηλεσκόπια - ηγείται της προσπάθειας της συμπληρωματικής επιστημονικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του τηλεσκοπίου GAIA.