Βραβείο καλύτερης διατριβής στον Ραφαήλ Σκαλίδη

Skalidis Ημερ/νία Ανακοίνωσης : 
Διαθέσιμα URL : https://www.researchgate.net/profile/Raphael-Skalidis

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής "Αιμίλιος Χαρλαύτης" για το έτος 2023, της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας απονεμήθηκε στον Δρ. Ραφαήλ Σκαλίδη.

Το βραβείο, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια, τιμά τη μνήμη του αστροφυσικού Αιμίλιου Χαρλαύτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2005 σε ηλικία μόλις 39 ετών, και η σχετική τελετή θα γίνει κατά τη διάρκεια του επόμενου συνεδρίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας στις 25 Ιουνίου 2023.

Ο Ραφαήλ κατάγεται από το Ρέθυμνο και από μικρή ηλικία είχε αγάπη για την κρητική λύρα και τη φυσική. Η επιλογή της πόλης του Ηρακλείου για εξαιρετικής ποιότητας σπουδές στην φυσική και πολλές "εξωσχολικές" επαγγελματικές ευκαιρίες για έναν νέο 18-χρονο λυράρη ήταν προφανής. Τελικά η φυσική και η αστρονομία τον ενθουσίασε περισσότερο  και βάζοντας την κρητική μουσική σε δεύτερη μοίρα, ολοκλήρωσε όλες τις σπουδές του (πτυχίο 2016, μεταπτυχιακό δίπλωμα 2018, και διδακτορικό 2022) στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η εργασία του διδακτορικού του, η οποία και βραβεύτηκε, είχε τίτλο "Estimating of the magnetic field strength in the interstellar medium" και έγινε με την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος ΠΑΣΙΦΑΗ στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κωνσταντίνου Τάσση.

Έχοντας ήδη λάβει το λαβει το βραβείο του καλύτερου διδακτορικού φοιτητή από το σύλλογο φίλων του ΙΤΕ το 2019, και μετά διεθνή αναγνώριση των ερευνητικών του αποτελεσμάτων, ανάμεσα στις πολλές προσφορές που του δώθηκαν, όπως το Kavli Fellowship από το Stanford University (ΗΠΑ) και Cosmic Origins Fellowship από το Chalmers University (Σουηδία), ο Ραφαήλ επέλεξε το California Institute of Technology - Caltech (ΗΠΑ) όπου από το Νοέμβριο του 2022 συνεχίζει την καριέρα του ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.