Απονομή Βραβείου «Εύρηκα, Εύρηκα!»

logo Ημερ/νία Ανακοίνωσης : 
Διαθέσιμα URL : prize web page

Απονομή Βραβείου «Εύρηκα, Εύρηκα!» 2021

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 ο πρώτος κύκλος του βραβείου «Εύρηκα, Εύρηκα!» με την τελετή απονομής του η οποία έγινε στους χώρους των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης στο Ηράκλειο. To video της τελετής είναι διαθέσιμο εδώ.

Το βραβείο «Εύρηκα, Εύρηκα!» θεσπίστηκε το 2020 από τις  Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), καθώς και το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis  και απευθύνεται σε καθηγητές Λυκείων της Ελλάδας και της Κύπρου.

"award"
Ο βραβευθέντας κ. Παύλος Γκαϊντατζής (δεξιά) με τον κ. Στέφανο Τραχανά (αριστερά) και την κ. Βασιλική Παυλίδου (μέση).

Όπως αναφέρει ο κ. Στέφανος Τραχανάς Διευθυντής του Mathesis και Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου, «Σκοπός του  βραβείου είναι να αναγνωρίσει ανήσυχους(-ες) εκπαιδευτικούς που πειραματίζονται με δημιουργικότερες μορφές διδασκαλίας και μάθησης  εμπνεόμενοι από το πιο ελκυστικό και ταυτόχρονα το πιο δυναμικό κομμάτι της θεμελιώδους φυσικής σήμερα: Την Αστρονομία. Με αυτήν την πρωτοβουλία οι τρεις φορείς του ΙΤΕ που το υποστηρίζουν, επιθυμούν να ασκήσουν μια έστω και μικρή επίδραση στην ποιοτική αναβάθμιση της επιστημονικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.»

Ο κ. Βασίλης Χαρμανδάρης καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής συμπλήρωσε: “Όντας πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αλλά και οι ίδιοι παλαιοί μαθητές, γνωρίζουμε τη σημαντική επίδραση που έχουν στην ακαδημαϊκή πορεία των νέων της χώρας μας καθηγητές σε κάθε επίπεδο. Ειδικά στο Λύκειο όπου οι μαθητές κυριολεκτικά βομβαρδίζονται από πλήθος πληροφοριών η παρουσία καθηγητών οι οποίοι με προσωπικές πρωτοβουλίες αναπτύσσουν το κριτικό πνεύμα των μαθητών και τους οδηγούν στην χαρά της ανακάλυψης που προσφέρει η φυσική του κόσμου που μας περιβάλει, είναι καταλυτική. Είναι δική μας χαρά, και θεωρώ παράλληλα υποχρέωση προς την κοινωνία, που το Ινστιτούτου Αστροφυσικής, ως ίδρυμα που θεραπεύει την έρευνα αιχμής σε θέματα αστρονομίας, συνεισφέρει στην αναγνώριση των καθηγητών αυτών μέσω του βραβείου.

«Δεν ήμασταν σίγουροι ποιο θα ήταν το ενδιαφέρον των καθηγητών για το βραβείο όταν το θεσπίσαμε το Νοέμβριο του 2020» ανέφερε η κ. Βασιλική Παυλίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου. «Η πραγματικότητα όμως μας εξέπληξε θετικά. Λάβαμε 17 εξαίρετες υποψηφιότητες και δυσκολευτήκαμε να επιλέξουμε την καλύτερη.  Ο κ. Παύλος Γκαϊντατζής καθηγητής της Α’ Λυκείου στο  6ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Θεσσαλονίκης, με την πρωτότυπη διδασκαλία του με τίτλο «Περί Μεγεθών και Αποστάσεων – μια εισαγωγή στην Αστρονομία» η οποία υλοποιήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, ήταν αυτός που ξεχώρισε.»

Το δίπλωμα του βραβείου

Ο κ. Παύλος Γκαϊντατζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, 2004) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Θεωρητικών Μαθηματικών στο ίδιο πανεπιστήμιο (2008). Από το 2009 είναι εκπαιδευτικός στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα είναι τελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα που αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών στη διδακτική της Φυσικής. Ο ίδιος αναφέρει: «Αν και οι πρώτες μου σπουδές ήταν στα μαθηματικά η αστρονομία αποτελεί για εμένα προσωπικό χόμπυ και μια πηγή έμπνευσης. Θεωρώ ότι μας προσφέρει όχι απλά τη γνώση για τον κόσμο που μας περιβάλει αλλά μπορεί να αποτελέσει πραγματικό εφαλτήριο στην ανάπτυξη  της κριτικής σκέψης. Η εμπειρία μου από το εσπερινό ΕΠΑΛ, όπου εργάζομαι με μαθητές που για αρκετά χρόνια ήταν λόγω των υποχρεώσεών τους εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, το επιβεβαιώνει. Είμαι ενθουσιασμένος από την τιμή που μου γίνεται με την απονομή του πρώτου Βραβείου και ως δάσκαλος χαίρομαι ιδιαίτερα που οι ΠΕΚ, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής και το Mathesis, πήραν αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία.»

«Το βραβείο συνοδεύεται από δίπλωμα, χρηματικό έπαθλο 2,000 Ευρώ για τον/την βραβευόμενο/η καθώς και από δωροεπιταγή 1,000 Ευρώ για το λύκειο όπου εργάζεται και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορά εκπαιδευτικού υλικού αστρονομίας από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης» μας αναφέρει η κ. Διονυσία Δασκάλου, Διευθύντρια των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ). «Κύρια πηγή της χρηματοδότησης είναι τα έσοδα ενός σχετικού βιβλίου των ΠΕΚ συμπεριλαμβανομένων των συγγραφικών δικαιωμάτων του συγγραφέα του.»

Το βραβείο «Εύρηκα, Εύρηκα!» για το έτος 2022 έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων  τη 31η Μαΐου 2022. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τον Στέφανο Τραχανά, Διευθυντή του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, τους Βασιλική Παυλίδου, Κωνσταντίνο Τάσση και Βασίλη Χαρμανδάρη, καθηγητές στο Tμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και την Μαργαρίτα Μεταξά, καθηγήτρια στο Β’ Λύκειο Εκάλης του Αρσάκειου-Τοσίτσειου Εκπαιδευτηρίου στην Αθήνα, τον  Μιχάλη Ορφανάκη, Φυσικό στο 1ο Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας και τον Θοδωρή Πιερράτο καθηγητή Λυκείου και υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο «Εύρηκα, Εύρηκα!» είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://eurekaprize.gr και στο https://www.facebook.com/eureka.award