Ζαπάρτας Μάνος

Zapartas
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής
Ομάδα : -

E-mail : ezapartas@ia.forth.gr
Τηλέφωνο : (+30) 2810-394265
Γραφείο : 230β κτίριο Φυσικής
Εκπαίδευση :

Ο Μάνος Ζαπάρτας πήρε το πτυχίο του στη Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2012. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή τον Δεκέμβριο του 2018 στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Anton Pannekoek του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (Ολλανδία) υπό την επίβλεψη των Selma de Mink και Alex de Koter, όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα με αριστείο (2014). Κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας.

Σταδιοδρομία :

Το 2019 μετακινήθηκε στο Αστεροσκοπείο της Γενεύης (Ελβετία), στην ομάδα του Τάσου Φράγκου, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, χρηματοδοτούμενος εν μέρει από υποτροφία αριστείας της ελβετικής κυβέρνησης. Το 2022 μετακινήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην ομάδα της Άλκηστης Μπονάνου, ASSESS, που χρηματοδοτείται από το ERC. Από το φθινόπωρο του 2023, εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, ως υπεύθυνος του προγράμματος SFERICSS.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα :

Αστρική εξέλιξη, αστέρες μεγάλης μάζας σε δυαδικά συστήματα, τα τελικά εξελικτικά τους στάδια, υπερκαινοφανείς αστέρες κατάρρευσης πυρήνα, συμπαγή υπολείμματα, δυαδικοί αστέρες ακτίνων Χ και συγχωνευόμενα συμπαγή αντικείμενα. Τα μελετά εφαρμόζοντας συνθέσεις δυαδικών πληθυσμών, όπως το POSYDON του οποίου είναι βασικό μέλος (το οποίο βασίζεται σε πλέγματα μοντέλων δυαδικής αστρικής εξέλιξης MESA), αλλά και πιο παραμετροποιημένα όπως το binary_c.