Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2022

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 2022 με θέμα "Διάστημα και Βιωσιμότητα", για πρώτη φορά, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργάνωσε εκδήλωση στο Τμήμα Φυσικής, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, μεταξύ 18:00-22:00.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές από την Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, διδακτορικοί φοιτητές, καθώς και εθελοντές, ετοιμάζοντας εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα το Διάστημα, για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο.
Οι εν λόγω δράσεις αφορούσαν άτομα από 6 ετών και άνω.
Πάνω από 80 μικροί μας φίλοι και όχι μόνο, έμαθαν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας μέσω της βιώσιμης χρήσης του διαστήματος, έπαιξαν "διαστημικά παιχνίδια" και οι νικητές μοιράστηκαν δώρα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, της εκδήλωσης, πατήστε εδώ.
Φωτογραφίες της εκδήλωσης: https://gallery.ia.forth.gr/index.php?/category/47

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εξής: Φαίη Παπαδιαμάντη, Ελένη Κουτσιώνα, Άννα Βερβελάκη, Αναστασία Τζουβάνου, Άννα Κωνσταντίνου, Νίκος Λούδας, Νίκος Μανδαράκας, Ηλίας Κυρίτσης, Ερρίκος Παπαθεοδώρου, οι εθελοντές Ειρήνη Απέργη και Γιάννης Φώτης και ο συντονιστής της εκδήλωσης Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος

 

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος είναι ένας διεθνής εορτασμός της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συμβολής τους στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε το 1999 ότι η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος θα εορτάζεται κάθε χρόνο από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου. Αυτές οι ημερομηνίες τιμούν δύο γεγονότα:

α) 4 Οκτωβρίου 1957: Εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης, του Sputnik 1, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος
β) 10 Οκτωβρίου 1967: Η υπογραφή της Συνθήκης για τις Αρχές που διέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και τις Ειρηνικές Χρήσεις του Απώτερου Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και των άλλων Ουράνιων Σωμάτων.

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιστημονικά κέντρα, πλανητάρια, μουσεία, εταιρείες κλπ. Το 2021 έλαβαν χώρα πάνω από 6418 δράσεις παγκοσμίως σε 96 χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα: https://www.worldspaceweek.org/
Στην παραπάνω ιστοσελίδα έχει δηλωθεί η αντίστοιχη εκδήλωση του ινστιτούτου: https://www.worldspaceweek.org/events/event-details/?eventID=53941