3ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

Skinakas sunrise Ημερ/νία Ανακοίνωσης : 

Ολοκληρώθηκε το 3o Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

Ολοκληρώθηκε και τυπικά με την επίσημη διαδικτυακή τελετή λήξης το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, το 3ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής  του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης από το Μάρτιο έως το Μάιο 2021.

Στην τελετή λήξης ήταν παρών και ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Αλέξανδρος Γεωργακίλας, ο οποίος χαιρέτισε τους μαθητές εκ μέρους του Πανεπιστημίου και τους έδωσε θερμά συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον τους να εξερευνήσουν στον ελεύθερο χρόνο τους το αναπτυσσόμενο πεδίο της σύγχρονης Αστροφυσικής έχοντας ως ξεναγούς τους αξιόλογους επιστήμονες που στελεχώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ, ενώ παρουσίασε εν συντομία τις ευκαιρίες για σπουδές στην Αστροφυσική και στη Φυσική στο οικοσύστημα Πανεπιστημίου Κρήτης και ΙΤΕ.

Το σχολείο παρακολούθησαν 143 επιλεγμένοι μαθητές και μαθήτριες της Α’ ή στη Β’ τάξης σε 48 Λύκεια και από τους 4 νομούς της Κρήτης, που επιθυμούσαν να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις στην Αστροφυσική.

Η ανατολή του Ήλιου στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, Μάιος 2022 (Credit:  Μανώλης Νικολακάκης, Παν. Κρήτης).

«Η Αστρονομία παραμένει ο πλέον πρόσφορος τομέας της Φυσικής για να εισάγει τους νέους στο θετικό τρόπο σκέψης» ανέφερε ο Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης, που με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ανέλαβαν να ενημερώσουν διδάσκοντες και μαθητές στα λύκεια της Κρήτης για την ποιότητα εκπαίδευσης που τους προσφέρει το συγκεκριμένο σχολείο.

Μέσα από μια σειρά 8 διαλέξεων, οι οποίες έγιναν διαδικτυακά ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές μαθητές από όλο το νησί, καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  και ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, κάλυψαν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης Αστροφυσικής, βασιζόμενοι σε γνώσεις Φυσικής λυκείου. Οι μαθητές που παρακολούθησαν όλες τις διαλέξεις έλαβαν και βεβαίωση συμμετοχής.

Όσοι μαθητές το επιθυμούσαν συμμετείχαν και σε διαδικτυακές εξετάσεις πάνω στην ύλη που παρουσιάστηκε στις διαλέξεις. Το έπαθλο για τους 5 πρώτους ήταν τρία βιβλία αστρονομίας των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και συγκριμένα τα:

Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι από αυτούς λαμβάνουν και ένα ιδιαίτερο βραβείο: τη δυνατότητα να συμμετάσχουν το φετινό καλοκαίρι σε 2 βραδιές αστρονομικής παρατήρησης με το τηλεσκόπιο 1.3μ μαζί με τους αστρονόμους του Αστεροσκοπείου Σκίνακα καθώς και φυσικά ένα παραδοσιακό γεύμα σε μία από τις υπέροχες ταβέρνες του Δήμου Ανωγείων!

Όπως μας ανέφερε η Βασιλική Παυλίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τον συνεχιζόμενο ενθουσιασμό των μαθητών τους Κρήτης σχολείο αστροφυσική, παρά τις σχολικές τους υποχρεώσεις τους. Η προσέγγιση μας στο αντικείμενο είναι να ανακαλύψουμε όλοι μαζί πώς λειτουργεί το Σύμπαν - δεν προσπαθούμε απλώς να απομνημονεύσουμε πληροφορίες. Το γεγονός ότι 36 από τους μαθητές, επέλεξαν να πάρουν μέρος και στη σύντομη προαιρετική διαδικτυακή εξέταση για να ελέγξουν τις γνώσεις που αποκόμισαν, μαρτυρά ότι πραγματικά αγάπησαν αυτά που άκουσαν.»

Οι πέντε πρώτοι μαθητές στις εξετάσεις του 3ου Σχολείου Αστροφυσικής Κρήτης ήταν οι:

  •  Γεώργιος Αγγελάκης, μαθητής Β' Λυκείου στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου
  • Εμμανουήλ Θεργιάκης, μαθητής Β' Λυκείου στο ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας
  • Μαρία Μουντάκη, μαθήτρια Α' Λυκείου στο ΓΕΛ Κισάμου
  • Πρόδρομος Αλεξίου, μαθητής Α' Λυκείου στο ΓΕΛ Χανίων και
  • Ιωάννης Αθανασάκης, μαθητής της Β' Λυκείου στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου.

Όλοι οι φορείς που υλοποίησαν το Σχολείο Αστροφυσικής ανανέωσαν το «αστρονομικό» τους ραντεβού με τους μαθητές του νησιού μας για το 2024!