Σουροπάνης Δημήτρης

DimitrisSouropanis
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής
Ομάδα : Ζαπάρτας

E-mail : dsouropanis@ia.forth.gr
Τηλέφωνο : (+30) 2810-394233
Γραφείο : 233 κτίριο Φυσικής
Εκπαίδευση :

Ο Δημήτρης Σουροπάνης αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2016. Απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα του στη Θεωρητική, Υπολογιστική Φυσική και Αστροφυσική από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 2018, και το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπέιο Αθηνών το 2023 υπό την επίβλεψη του Παναγιώτη Μπούμη και του Αλέξανδρου Χιωτέλλη.

Σταδιοδρομία :

Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών, ο Δημήτρης έζησε ενάμιση χρόνο στη Λα Πάλμα (Κανάριοι Νήσοι) όπου εργάστηκε ως αστρονόμος υποστήριξης (support astronomer) στο 2.5 μ τηλεσκόπιο Isaac Newton, ένα από τα πολλά τηλεσκόπια στο Observatorio del Roque de Los Muchachos, ενώ τους τελευταίους 6 μήνες ήταν ένας από τους εκπαιδευτές της επόμενη γενιάς αστρονόμων υποστήριξης του τηλεσκοπίου Isaac Newton. Από το Φθινόπωρο του 2023 εντάχθηκε στο έργο SFERICSS ως Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής - ΙΤΕ.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα :

Φωτοϊονισμός, σύνθεση δυαδικών αστρικών πληθυσμών, αστρική εξέλιξη, άστρα μεγάλης μάζας, αλληλεπιδρώντα διπλά συστήματα, υπερκαινοφανείς εκρήξεις, πλανητικά νεφελώματα, πηγές υπερμαλακών ακτίνων Χ