2o Σχολείο Αστροφυσικής

full moon Ημερ/νία Ανακοίνωσης : 

Ολοκληρώθηκε το 2o Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

Ολοκληρώθηκε και τυπικά με την επίσημη διαδικτυακή τελετή λήξης το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, το 2ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής  του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης από το Μάρτιο έως το Μάιο 2021.

Στην τελετή λήξης ήταν παρόν και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Γεώργιος Κοσιώρης, ο οποίος χαιρέτισε τους μαθητές εκ μέρους του Πανεπιστημίου και τους έδωσε θερμά συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον τους να εξερευνήσουν στον ελεύθερο χρόνο τους το αναπτυσσόμενο πεδίο της σύγχρονης αστροφυσικής έχοντας ως ξεναγούς τους αξιόλογους επιστήμονες που στελεχώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ. «Όπως θυμόμαστε από την πρώτη απομακρυσμένη εικόνα του πλανήτη μας – ως μια αχνή μπλε κουκίδα – που αποτύπωσε το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ πριν από 32 χρόνια», ανέφερε ο Αντιπρύτανης, «η αστρονομία μας βοηθά να κατανοήσουμε τη θέση μας στο Σύμπαν αλλά και το πόσο εύθραυστο είναι  το οικοσύστημα το οποίο αποκαλούμε σπίτι μας. Είναι ανάγκη όλοι να το προστατεύσουμε με κάθε τρόπο και η επένδυση στην ανάπτυξη της επιστήμης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να το πετύχουμε.».

Το σχολείο απευθύνθηκε σε 155 επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι βρίσκονται στην Α’ ή στη Β’ τάξη σε 40 Λύκεια και από τους 4 νομούς της Κρήτης και επιθυμούσαν να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις στην αστροφυσικής. 

Η Πανσέληνος του Μαΐου 2022 στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα (Credit:  Δρ. D. Blinov, ΙΑ-ΙΤΕ).

«Η Αστρονομία αποτελεί τον πιο πρόσφορο τομέα της φυσικής για να εισάγει τους νέους στο θετικό τρόπο σκέψης» ανέφερε ο Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης, που με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ανέλαβαν να ενημερώσουν διδάσκοντες και μαθητές στα λύκεια της Κρήτης για την ποιότητα εκπαίδευσης που τους προσφέρει το συγκεκριμένο σχολείο.

Μέσα από μια σειρά 8 διαλέξεων, οι οποίες έγιναν διαδικτυακά ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές μαθητές από όλο το νησί, καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  και ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, κάλυψαν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις φυσικής λυκείου. Οι μαθητές που παρακολούθησαν όλες τις διαλέξεις έλαβαν και βεβαίωση συμμετοχής.

Όσοι μαθητές το επιθυμούσαν συμμετείχαν και σε διαδικτυακές εξετάσεις πάνω στην ύλη που παρουσιάστηκε στις διαλέξεις. Το έπαθλο για τους 5 πρώτους ήταν τρία βιβλία αστρονομίας των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και συγκριμένα τα:

Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι από αυτούς λαμβάνουν και ένα ιδιαίτερο βραβείο: τη δυνατότητα να συμμετάσχουν το φετινό καλοκαίρι σε 2 βραδιές αστρονομικής παρατήρησης με το τηλεσκόπιο 1.3μ μαζί με τους ερευνητές του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. 

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και  καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκάλιασαν και πάλι το  σχολείο αστροφυσικής όλοι οι μαθητές. Αυτό πιθανόν να οφείλεται όχι μόνο στο αντικείμενο της αστρονομίας, αλλά και στο ότι οι διαλέξεις του σχολείου αστροφυσικής αλλά και οι συζητήσεις που είχαν οι μαθητές με τους καθηγητές δεν έχουν την τυπική σχολική προσέγγιση στα θέματα που αναπτύχθηκαν. Ανακαλύπτουμε όλοι μαζί πώς λειτουργεί το Σύμπαν και δεν προσπαθούμε απλώς να απομνημονεύσουμε πληροφορίες. Το γεγονός ότι 43 από τους μαθητές, παρά τις άλλες υποχρεώσεις τους και τις σχολικές εξετάσεις που ήδη ξεκίνησαν,  επέλεξαν να πάρουν μέρος και στη σύντομη προαιρετική διαδικτυακή εξέταση για να ελέγξουν τις γνώσεις που αποκόμισαν, υποδηλώνει ότι πραγματικά αγάπησαν αυτά που άκουσαν.»

Οι πέντε πρώτοι στις εξετάσεις του 2ου Σχολείου Αστροφυσικής Κρήτης ήταν: o Γεώργιος Βετουλάκης μαθητής της Β' Λυκείου στο 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου, η Κωνσταντίνα Ζερβουδάκη μαθήτρια Α' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Θερίσου στα Χανιά,  ο  Αδάμ Καπετανάκης μαθητής Α' Λυκείου στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος μαθητής Β' Λυκείου στο ΓΕΛ Περάματος και η Σοφία Πετράκη μαθήτρια της Α' Λυκείου στο 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου.

Όλοι οι φορείς που υλοποίησαν το Σχολείο Αστροφυσικής ανανέωσαν το «αστρονομικό» τους ραντεβού με τους μαθητές του νησιού μας για το 2023!