Νέος, πρωτοποριακής τεχνολογίας, θόλος στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα

dome Ημερ/νία Ανακοίνωσης : 

Το 2022 υπήρξε μια εντυπωσιακή χρονιά για το Αστεροσκοπείο Σκίνακα. Όπως ενημέρωσε με ενθουσιασμό, ο καθηγητής και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Βασίλης Χαρμανδάρης, «Μέσα στη χρονιά ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο με θόλο διαμέτρου 5.3μ χάρη στη χρηματοδότηση από ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Κύπρος και σε ίδια χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ έγινε η παραγγελία αγοράς ενός νέου οπτικού τηλεσκοπίου με το όνομα «200+» και με διάμετρο κατόπτρου 1μ χάρη στη χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο θα τοποθετηθεί στο νέο θόλο.» Επιπλέον αυτών μας πληροφόρησε ότι ξεκίνησαν, χάρη στην συνεχιζόμενη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ανωγείων, τα έργα διαπλάτυνσης και συντήρησης με νέο οδόστρωμα του δρόμου μέχρι την κορυφή γεγονός που καθιστά πιο ασφαλή την επίσκεψη όλων μας στο Αστεροσκοπείο.

Ο νέος πρωτοποριακής τεχνολογίας θόλος για το τηλεσκόπιο 1.3μ στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα.

Φαίνεται όμως ότι τα πλάνα των αστρονόμων στον Σκίνακα για την ανάπτυξη της μοναδικής αυτής κορυφής θα συνεχιστούν δυναμικά και το 2023 με το πρώτο έργο να ξεκινά τα μεσάνυχτα παραμονή της πρωτοχρονιάς!

Ένας νέος θόλος υψηλών προδιαγραφών και νέας τεχνολογίας θα αντικαταστήσει τον παλαιό που προστατεύει εδώ και χρόνια το τηλεσκόπιο 1.3μ, το πιο παραγωγικό ερευνητικά τηλεσκόπιο της χώρας μας. Ο Κωνσταντίνος Τάσσης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονιστής του διεθνούς προγράμματος ΠΑΣΙΦΑΗ εξηγεί. «Η τεχνολογία του νέου θόλου είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να διεξάγουμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις μας μετρώντας την πόλωση μακρινών αστεριών με το υπερευαίσθητο όργανο WALOP που κατασκευάσαμε χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.» και συνεχίζει «Τόσο το ειδικής σύνθεσης ερυθρό χρώμα, όσο και η βαμβακερή μόνωση του νέου θόλου μας δίνουν ένα πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Ειδικά το εξάρτημα του θόλου που μοιάζει σε κάποιο βαθμό με ‘’φούντα’’ θα κόβει τον ισχυρό άνεμο που αρκετές φορές πνέει στην κορυφή και δυσχεραίνει τις παρατηρήσεις».

Η νέα τεχνολογία του θόλου όμως προβληματίζει τον κ. Γιώργο Πατεράκη, εδώ και 23 χρόνια τεχνικό του Αστεροσκοπείου. «Προσωπικά δε μου αρέσουν όλοι οι νέοι ηλεκτρονικοί αυτοματισμοί του θόλου» αναφέρει «παραδοσιακά χρησιμοποιώ καραβόσκοινα και κολλητική ταινία διπλής όψης, όταν θέλω να ασφαλίσω τους θόλους μας, αλλά οι καιροί αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε.»

Το κόστος του νέου θόλου δεν είναι γνωστό. Η καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Βασιλική Παυλίδου μας αναφέρει «Η προμήθεια του νέου θόλου έγινε εφικτή ύστερα από ευγενική χορηγία της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας SpaceX του Elon Musk» και συνέχισε «Ο διάσημος επιχειρηματίας και οραματιστής που, όπως είναι ευρέως γνωστό και από την πρόσφατη αγορά του Twitter, αποφεύγει ‘’όπως ο διάβολος το λιβάνι’’ τα φώτα της δημοσιότητας, φαίνεται να ενθουσιάστηκε από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και τις εμπορικές προοπτικές σε θέματα οπτικής τηλεπικοινωνίας εδάφους με διάστημα και παρακολούθησης δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη και αποφάσισε να επενδύσει στην Κρήτη.»

Φήμες που αναφέρουν ότι ο "σύντεκνος" πλέον Elon έλαβε την απόφασή του ύστερα από «δυναμική επίσκεψη» στα γραφεία του στο Boca Chica του Τέξας από τον Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα μαζί με αντιπροσωπία θεσμικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου, "κάνοντάς του μια προσφορά που δε μπορούσε να αρνηθεί", δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Εκτός όμως από το εμβληματικό αυτό έργο που έχει τη σφραγίδα του Musk, το 2023 ξεκινά η κατασκευή του «Αστεροσχολείου» από το Δήμο Ανωγείων, η σύνδεση της κορυφής με το δίκτυο της ΔΕΗ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και η σύνδεση του Αστεροσκοπείου με το Ηράκλειο με οπτική ίνα από το πρόγραμμα HellasQCI που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τέλος, δυο ακόμη νέες αμιγώς αστρονομικές ερευνητικές υποδομές, αυτή του καινοτόμου ραδιοτηλεσκοπίου με το όνομα «Άργος» αλλά και μια συστοιχία 16 μικρών ρομποτικών τηλεσκοπίων γνωστή ως «TURBO» που μπορεί μέσα σε 2 δευτερόλεπτα να φωτογραφίσει κάθε σημείο του ουρανού πάνω από το Σκίνακα, θα αρχίσουν να κατασκευάζονται μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Καταλήγοντας ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο και υγειές 2023, το οποίο και ως «έτος του κουνελιού» σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο, θα είναι ιδιαίτερα παραγωγικό για τους αστρονόμους της Κρήτης!