Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2023

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος είναι ένας διεθνής εορτασμός της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συμβολής τους στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε το 1999 ότι η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος θα εορτάζεται κάθε χρόνο από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου. Αυτές οι ημερομηνίες τιμούν δύο γεγονότα:

α) 4 Οκτωβρίου 1957: Εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης, του Sputnik 1, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος
β) 10 Οκτωβρίου 1967: Η υπογραφή της Συνθήκης για τις Αρχές που διέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και τις Ειρηνικές Χρήσεις του Απώτερου Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και των άλλων Ουράνιων Σωμάτων.

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιστημονικά κέντρα, πλανητάρια, μουσεία, εταιρείες κλπ. Το 2022 έλαβαν χώρα πάνω από 11221 δράσεις παγκοσμίως, σε 87 χώρες.

 

Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση στο Τμήμα Φυσικής, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ 18:00-21:00 (είσοδος από την κεντρική πύλη του τμήματος).

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φοιτητές από την Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και εθελοντές, ετοιμάζοντας εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα το Διάστημα, για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο. Θα δοθούν μέσω κλήρωσης βιβλία προσφορά των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και της Susaeta Εκδοτικής
Οι εν λόγω δράσεις θα αφορούν άτομα από 6 ετών και άνω.
Κρίνεται σκόπιμο η διεξαγωγή της εκδήλωσης να πραγματοποιηθεί με έως 150 άτομα συνολικά, συνεπώς καλείστε να δηλώσετε έγκαιρα την παρουσία σας με προκράτηση παρακάτω, διότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για αυτόν τον εορτασμό βρίσκετε στην επίσημη ιστοσελίδα, όπου μπορείτε να δείτε και την αντίστοιχη εκδήλωση του ινστιτούτου εδώ. Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, πατήστε εδώ

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο διάχυσης Αστρονομίας του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, Παναγιώτη Ευαγγελόπουλο στο τηλέφωνο 2810394237 και στο pevangelop@ia.forth.gr

Hashtags: #WSW2023 #worldspaceweek #worldspaceweek2023 #spaceandentrepreneurship 

Η εγγραφή σας γίνεται στην παρακάτω φόρμα:

Αν θέλετε να συμμετέχετε ως ενήλικας χωρίς συνοδευόμενο παιδί, στο πεδίο "όνομα παιδιού" δηλώστε το δικό σας όνομα και στην ηλικία επιλέξτε "15+".  

CAPTCHA
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.