Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών στο Δρ. Γ. Λιοδάκη

Liodakis Ημερ/νία Ανακοίνωσης : 

Ο Δρ. Γιάννης Λιοδάκης, μεταδιδακτορικός υπότροφος της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall (ΗΠΑ), στον οποίο απονεμήθηκε πρόσφατα η υψηλού κύρους χρηματοδότηση απο το Ευρωπαικό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) Starting Grant, και επίσης εκλέχθηκε Ερευνητής Γ' στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής, αναγνωρίζεται και από την Ακαδημία Αθηνών με το «Βραβείο εις μνήμην Ακαδημαϊκού Ιωάννου Ν. Ξανθάκη». Το βραβείο απονέμεται "για επιστημονική εργασία από Έλληνα ερευνητή στην ελληνική, αγγλική ή γαλλική γλώσσα στο αντικείμενο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής ή των Επιστημών του Διαστήματος". 

Η βράβευση του Δρ. Λιοδάκη από την Ακαδημία Αθηνών γίνεται για την δημοσίευση του ως πρώτος συγγραφέας της επιστημονικής εργασίας με τίτλο “Optical polarization from colliding stellar stream shocks in a tidal disruption event” που δημοσιεύθηκε στο Science, ένα από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως. Η τελετή απονομής θα γίνει κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίας, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, το απόγευμα της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου 2023,

Η ακαδημία Αθηνών από την ίδρυση της το 1927  προάγει τα γράμματα, τις επιστήμες, τις καλές τέχνες, και την επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ακαδημαϊκών.  Κάθε χρόνο βραβεύει ανθρώπους και οργανισμούς που διέπρεψαν κατά την διάρκεια της χρονιάς. Ένα απο αυτά τα βραβεία είναι και το «Βραβείο εις μνήμην Ακαδημαϊκού Ιωάννου Ν. Ξανθάκη». Ο Ιωάννης Ξανθάκης (1904-1994) διατέλεσε καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (1939-1940), καθηγητής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1940-1956), και εκλέχθηκε μέλος της ακαδημίας Αθηνών το 1955. Διετέλεσε επίσης δυο φόρες υπουργός γεωργίας (1963,1964) και Πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, της Ελληνικής Μαθηματικής εταιρίας (1965-1972).

Ο Δρ. Λιοδάκης θα ξεκινήσει την επιστημονική του ομάδα στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ το 2024.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Ιωάννης Λιοδάκης πήρε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κρήτη, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ για να εκπονήσει το διδακτορικό του, το οποίο και έλαβε το 2017. Για το ερευνητικό έργο του, του απονεμήθηκε το ίδιο έτος το βραβείο Καλύτερου Νέου Ερευνητή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Συνέχισε την πορεία του στις ΗΠΑ με την υψηλού κύρους υποτροφία Kavli, στο Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Το 2020, μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου ως υπότροφος του Φινλανδικού Κέντρου Αστρονομίας (FINCA). Τα ερευνητικά του αποτελέσματα έχουν ήδη αναγνωριστεί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και το Ίδρυμα Gruber με την απονομή της υποτροφίας Gruber (2020) και από την Περιφέρεια Κρήτης με το βραβείο Διακεκριμένου Νέου Κρητικού Ερευνητή (2022). Από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι μεταδιδακτορικός υπότροφος της NASA στο Marshall Space Flight Center.